Herstel na covid-19

U bent flink ziek geweest. Het kan dan lang duren voordat u weer de oude bent. Hoe pak je zelf je herstel aan? Met de tips op deze pagina kunt u meteen beginnen.

Uw conditie

Patiƫnten die herstellen van COVID-19 ervaren vaak een gevoel van vermoeidheid en uitputting, zowel fysiek als mentaal. Aan je dagelijkse activiteiten kun je duidelijk merken dat je conditie achteruit is gegaan.

Oefeningen helpen om conditioneel weer de oude te worden. Wees je ervan bewust dat ook dagelijkse activiteiten voor je lichaam een opgave zijn en dat rust nemen belangrijk is voor je herstel. Luister naar je lichaam is het devies.

Oefeningen

In de video hiernaast van het Erasmus MC vindt u oefeningen die u gewoon thuis kunt doen, zeker zolang de sportscholen gesloten zijn. Er zijn geen gewichtjes of ingewikkelde apparaten bij nodig. Wissel krachtoefeningen af met stretching (rekken) en balansoefeningen. Open de video door op de afbeelding te klikken.

De video voorziet in een generiek programma waarmee u een belangrijke eerste stap kunt zetten in uw herstel. Omdat iedereen in zijn of haar eigen tempo herstelt, zullen de adviezen niet voor iedereen geschikt zijn. Wilt u een programma op maat met aandacht voor uw specifieke situatie, dan kunt u contact met mij opnemen.

In de video geven longartsen, een fysiotherapeut en een diƫtist van het Erasmus MC advies over hoe u vanuit huis het beste kunt werken aan uw herstel.